Even voorstellen: Cees van Meerten

Wie zijn de kunstenaars van Kunstcafé Rivierenland en hoe gaat het met ze in deze bijzondere tijd. In deze serie willen we, door middel van een vier tal vragen, jullie kennis laten maken met de kunstenaar.

Dit keer aan het woord: Cees van Meerten

Hoe en wanneer is de kunstenaar in jou ontstaan….en waar sta je nu?

Al op heel jonge leeftijd stond ik bij mijn vader in de bakkerij marsepeinen beeldjes te maken en tekende ik al veel. Ook was ik veel te vinden bij een kunstenaar die boven de bakkerij zijn atelier had. Rond mijn 6e ontdekte ik fotografie. Mijn vader gaf mij zijn fototoestel en zei: “Daar woont de fotograaf, ga maar bij hem vragen hoe het werkt.” Zo gezegd zo gedaan: daar heb ik veel geleerd.
Later, na wat omzwervingen in de horeca, evenementenbranche en de ICT wereld, heb ik mij in 2004 bevestigd als zelfstandig fotograaf en werk ik in opdracht van lokale overheden, theaters en bedrijven. Naast commercieel werk maak ik vrij werk waarin de uitdrukking voorrang krijgt boven de afbeelding. Het gaat mij niet om het overtuigend afbeelden van de zichtbare werkelijkheid. Veel belangrijker vind ik dat de gedachte of het gevoel uit het fotografisch werk naar voren moet komen. Ik ben ervan overtuigd, dat het opwekken van een gevoel los kan staan van herkenbare voorstellingen. Felle kleuren tegenover donkere, haast grimmige kleurcombinaties. Verval tegenover optimisme en opgetogenheid. Als fotograaf tracht ik de ziel van het onderwerpen in vereenvoudigde vormen en ‘gevoelde’ kleuren op een persoonlijke manier weer te geven.

Wanneer ben je in jouw herinnering voor het eerst in aanraking gekomen met kunst?

Mijn ouders hadden een bakkerij in Maasland, die gevestigd was in een oude scheepskaakfabriek van 3 verdiepingen. De 2e verdieping werd verhuurd aan een kunstenaar uit Vlaardingen (Dick Kats). Samen met zijn vader had hij daar een atelier. Ik kan mij herinneren dat ik daar vaak zat om te kijken hoe zij werkten. Ook ging ik op jonge leeftijd vaak met mijn ouders mee naar tentoonstellingen.

Wie of wat heeft jou aangezet iets met jouw talent te gaan doen?

In verschillende periodes in mijn leven zijn er mensen geweest die mij aangespoord hebben om iets te gaan doen met mijn talenten. In het begin was dat vooral mijn vader die mij veel liet ontdekken. Later ben ik geïnspireerd door Dick Kats en zijn vader. In de fotografie ben ik gekomen door Kees van der Houwen en Maarten Vellekoop. Tegenwoordig is mijn vrouw Isolde degene die mij aanzet tot nieuwe dingen en kritisch is op mijn werk, waardoor ik ertoe aangespoord wordt mijn werk naar een hoger niveau te brengen. 

Waar ben je nu mee bezig? Waar loop je in deze coronatijd tegen aan?

In deze coronatijd liggen mijn fotografische commerciële werkzaamheden vrijwel stil. Ik heb mij tijdelijk wat meer toegelegd op het ontwerpen van drukwerk en huisstijlen en het bouwen van websites. Ook gebruik ik de tijd om mijn cursusmateriaal up to date te maken en probeer ik weer wat meer aan mijn vrij werk te doen.
Op de fotoclub waar ik lid van ben, zijn we met een kleine groep fotografen bezig om aan de hand van het boek “The Photographer’s Playbook” opdrachten uit te voeren. We hebben een selectie van opdrachten uit het boek gehaald, die goed uit te voeren zijn binnen een redelijke periode. Deze opdrachten hebben we in een pot gedaan en hier trekken we een opdracht uit. Met deze opdracht gaan we aan de slag en na 4 weken komen we digitaal bij elkaar en bespreken we de voortgang. Vervolgens hebben we nog 4 weken om het definitieve werk te maken en digitaal te presenteren.
Ook de wekelijkse reguliere bijeenkomsten van de fotoclub gaan gewoon door. Dat is niet hetzelfde als bijeenkomen in het clubgebouw, maar je ziet elkaar wel via het scherm en veel belangrijker: je blijft werk van elkaar zien!

In de eerste helft van het nieuwe jaar staan exposities van mij gepland in de ziekenhuizen van Dordrecht en Zwijndrecht. Daarnaast komt er in het nieuwe jaar nog een solo-expositie van mij in Fotogalerie Zwijndrecht. Deze stond al gepland, maar is door corona voorlopig uitgesteld naar 2021.
Hopelijk mogen we elkaar daar dan weer ontmoeten!

 

 

Foto 1: De bakkerij waar ik opgroeide, tegenwoordig woonhuis en kantoor, het hoge deel was de bakkerij en het witte deel links nu achter het groen verscholen was de winkel en het woonhuis. (op het kamertje met de dakapel achter de lantarenpaal ben ik geboren.)
Foto 2: Een van de eerste foto's die ik maakte van mijn vader, ik denk dat ik toen 5 of 6 was
Foto 3 t/m 5: De eerste product foto's (dia's) die ik, op 10 jarige leeftijd, heb gemaakt onder begeleiding van een vak fotograaf (Maarten Vellekoop)
Foto 6 en 7: werken van Dick Kats, bij het maken van het schilderij was ik zelf aanwezig en heb deze nog steeds in mijn bezit. naast ook nog andere schilderijen en etsen/lito's.

 Kijk voor meer werk van Cees in zijn portfolio

Kunstcafé Rivierenland

Kunstcafé Rivierenland heeft als doel om ontmoetingen te laten plaatsvinden tussen kunstenaars van alle disciplines om zo verbindingen te leggen.

Agenda

20apr
20.04.2024 16:00 - 18:00
Kunstcafé Rivierenland bijeenkomst
18mei
18.05.2024 16:00 - 18:00
Kunstcafé Rivierenland bijeenkomst
15juni
15.06.2024 16:00 - 16:30
Kunstcafé Rivierenland bijeenkomst
20juli
20.07.2024 16:00 - 18:00
Kunstcafé Rivierenland bijeenkomst

Search